Allt blev bara Nattsvart!

Efter en lång tids försök till valpning beslutade vi oss igår för att åka in till Läckeby efter rådfrågning av veterinär! Vi kommer in och Exi är pigg och glad men visar inga som helst tecken på att dra igång valpningen. Veterinären tar blodprov och känner på henne och konstaterar att det är finns ett gäng med valpar och de ”stökar” runt i magen på henne, vi gör en röntgen för att se hur många det är och det visar sig vara 7 st och allt ser väldigt fint ut säger veterinären! 
Exi har lite dåligt med kalk i kroppen så hon får dropp i ca 45 min för att se om det kan hjälpa igång henne men inget händer tyvärr då heller. Så vi beslutar oss för snitt för att rädda valparna! 
1 timma skulle det ta tills allt var klart och valparna skulle komma in först på rummet sen Exi! Vi sticker och äter pizza i Rockneby för att fylla på med energi innan allt var klart och ett gäng med valpar skulle ta över vår vardag i 8 veckor! 
Efter ca 1 1/2 timma kommer äntligen veterinären in men UTAN valpar!!! 
Hon beklagar så jättemycket men alla valpar var döda! Exi har alltså smittats av herpesvirus förmodligen rätt sent in i dräktigheten som har smittat valparna och gjort så att ingen av dem klarade sig!
Vi är helt förkrossade och förstår inte riktigt vad som hänt, men glada och tacksamma att Exi mår bra! 
Vi har också lärt oss något viktigt och något vi kommer ta lärdom av, att alltid vaccinera mot herpesvirus på våra tikar och hanar vi tänkt para med för att skydda oss mot detta! Hade vi gjort det så hade vi förmodligen haft 7 friska valpar hos oss nu och det gör ont i hjärtat 
Detta är tydligen mycket, mycket vanligt hos hundar så in och läs och vaccinera era hundar mot herpesvirus innan parning!!!
Här kan ni läsa om det för vi hade aldrig hört talas om detta!
SVA.SE
Herpesvirus hos hund - SVA
Typiskt för herpesvirus är att viruset, när det akuta stadiet är passerat, finns kvar vilande i kroppen (så kallad latent infektion) och att det kan reaktiveras igen vid tillstånd av stress (som till exempel dräktighet), kortisonbehandling eller sjukdo...

Men precis innan vi skulle åka,kom operations läkaren in med en låda,med en liten tik i, då dem skulle plocka ihop dem döda valparna upptäckte dem att den lilla tiken hade svag svag hjärt frikvens,så dem började med åter upplivande och fick igång henne.

Så han tyckte att vi skulle ta med henne hem för Exi skull,för risken för deprition och livmoder inflamation och mjölkstockning mm skulle minska risken då!!

Samtidigt sa han att risken för att hon skulle överleva är minimal,men att Exi skulle hantera det bättre,för då känner hon lukten och allt och accepterar det lättare,än om hon inte har nån!

Så efter mycket överläggande med vetrinären osv så fick hon följa med hem, första dagen fick vi mjölka Exi och handmata tiken,på lördag efter middag började hon dia själv.

Nu har det gått 3 dar och hon lever än ,men vi törs absolut inte tro att det ska gå vägen utan är väl medvetna om att hon kan gå bort när som helst.

Vi valde att inte gå ut med detta först då vi tyckte att det blir bara skit jobbigt att få skriva igen att hon gick bort,och även vetrinären tyckte avvakta och se vad som händer med henne!

Givetvis vet vår närmaste vänner i hundkretsen om allt,och även dem som har hanen.

Finns ett litet hopp att hon inte är smittad,och då är hon lika frisk som vilken valp som helst.
Men hon kan ju va smittad och det får tiden visa,men just nu lever hon och sover och är väldigt aktiv och snabb i lådan.

Lilla Humla som mitt barnbarn döpt henne till kommer att stanna kvar hos oss om hon nu överlever.

Exi mår bra och såret läker fint och febern håller sig.
Och när vi går ut så hämtas bollar ,pinnar mm och hon bara kom igen nu,vi gör nåt roligt.

Älskade lilla popcorn lider så fruktansvärt med dig,men är så oerhört tacksam för att du klarade dig.

Och lider förjävligt med våra valpköpare,känner mig så skyldig, hade man bara vetat så hade man givetvis gett henne en simpel vaccination.

Men har fått från andra kennlar som hållt på i många herrans år som aldrig heller har hört talas om att man ska vaccinera mot Herpes,och flera har hört av sig och berättat att dem också har drabbats av detta!

Så hedan efter kommer alla våra tikar som ska paras att herpes vaccineras.

Och enligt vetrinären,så har dettta ökat oerhört sen ca 10 år tillbaka, och han trodde det berodde på att vi åker mer utomlands och parar våra tikar och där det väldigt mycket Herpes virus sa han!

Dem sa även att ofta när man som uppfödare förlorar ett par valpar i lådan,så beror det oftas på herpes, men man säger att dem var för svaga osv.Han tyckte man ska skicka nån av dessa på obduktion för att få reda på vad som orsakat döden för valparna.

Och alla hundar bär på Herpes virus, det ligger latent i kroppenmen en del bryter det ut på och då smittar det.
och dräktiga tikar är mer känsliga .

Så nu vet alla vad som hänt, och hur det ligger till hos oss.

 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-